Over ons

Oude Verhalen Uit Voorbije Jaren Over Onze Monumentale Locatie

De vestigingslocatie van Restaurant Brooklyn was één van de vele gebouwen die samen de Nederlandse Droogdok en Scheepsbouw Maatschappij vormden tussen 1894 en 1979. De Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij werd opgericht in 1894 op de oostelijke eilanden van Amsterdam. De Nederlandse scheepsbouw was zo succesvol en groeiende dat de locatie daar al snel te klein werd voor de toekomst. Aangezien ook de af te leveren schepen steeds groter werden ontstonden plannen om de werf te verhuizen naar de andere kant van het IJ. Aldus verplaatste de NSM in 1919 naar de noordzijde van het IJ om in 1937 uit te groeien tot de grootste scheepswerf ter wereld. Op 17 december 1920 werd de Nederlandse Dok Maatschappij opgericht door de Amsterdamse scheepsbouwers en gevestigd direct naast de NSM locatie. De NDM richtte zich primair op scheepsreparaties en brugconstructies. Zesentwintig jaar later, op 27 februari 1946 vond de fusie plaats tussen de NSM en de NDM en werd de Nederlandse Droogdok en Scheepsbouw Maatschappij een feit.

Het unieke gebouw van Restaurant Brooklyn is meer dan honderd jaar oud en dateert uit 1909. Het stond toen al in het hart van de NDSM Werf en vormt samen met de lasloods een van de weinige overblijfselen van de voormalige NDSM werf met zijn imposante gevel van stalen pilaren en het metselwerk.

Het gebouw heeft een officiële monumentale status en is de moeite van een bezichtiging waard. Ideaal dus om dat te combineren met een bezoek aan onze Restaurant.